петък, 25 февруари 2011 г.

Маслен нос

Вече е краят на февруари, а аз не съм свършил с историите от миналото лято, но това няма голямо значение. Става въпрос за едно интересно място, което преди е било с ограничен достъп, а напоследък е известно основно с древното светилище Беглик Таш (или Бекликташ, не знам как е по-правилно). Там обаче, както знаех от предишните си ходения, има и други интересни неща.

Докато по-умните се излежаваха на невероятния бял плаж от южната страна на носа, по-лудите тръгнахме да пообиколим наоколо.
Кръстът на самия нос.

Някъде тук трябва да е Тюленовата пещера, която за пореден път не можах да намеря.

Брега на север от носа.



И стандартният кадър от Беглик Таш.

По-интересното обаче е нагоре към скалата Лъвската глава, профила на която се вижда от пътя между Аркутино и Приморско. Пътеката вече е маркирана и започва някъде от импровизирания паркинг за Беглик Таш, но в обратна посока.
Невероятната гледка към устиети на Ропотамо, Аркутино, Змийския остров и още по на север, която вижда човек ако знае къде да се отклони.

Камъкът, от който започват останките на стената на Калето.



Отново Беглик Таш.


Време за малко чалга - изгревът на следващия ден.


И отново време за плаж за някои, а по-любознателните продължаваме по брега на север към устието на Ропотамо.









Цялата статия...

събота, 12 февруари 2011 г.

От х.Рибни езера до Рилския манастир

Време беше за последният ден - спускането към Рилския манастир. Естествено не го направихме по стандартната пътека, а тръгнахме нагоре към Рилецкото било. Там гледките са във всички посоки...
Върховете в посока х.Македония - може би Аладжа слап, Голяма пъстрица, Ангелов връх ... така и не им научих имената. Някъде в далечината е Пирин.


Мермерското езеро...


... и Смрадливото езеро от другата страна на билото.



След вр.Рилец са Джендемските езера ...


... с Мальовишкото било на хоризонта естествено.

(на снимките, върху които се появява ръчичка може да се цъкне за да се появят в по-голям размер)

Някъде по Теодосиеви караули.



И невероятната гледка от малко под вр.Дъбрава - тук при вида на Мальовишкото било и Белия улей от толкова близо, отново започнаха да ми минават разни мисли за отлагане на връщането с два дни, но в крайна сметка се отказах.


Последва едно досадно спускане по маркираната с пирамидки пътека през Мандрата до пътя от Рилския манастир до х.Рибни езера.



Щеше да последва и едно още по-досадно спускане по пътя към манастира ако не ни беше взел на стоп един добър човек, който трябваше да спре за малко на Кирилова поляна. Оттук нагоре гледката е още по-неустоима, бях виждал това само на снимки, Сега за съжаление светлината беше доста лоша но...



ВСИЧКИ СНИМКИ
СНИМКИТЕ НА ИЗАБЕЛА


<-НАЧАЛО
<-Овчаренския водопад и река Горица
<-Отовишкото било и връх Дамга
<-От Седемте Рилски Езера до заслон БАК
<-От зсалон БАК до Кобилино бранище
<-От Кобилино бранище до Скакавците
<-Отново Скакавците и х.Рибни езера



Цялата статия...