петък, 25 февруари 2011 г.

Маслен нос

Вече е краят на февруари, а аз не съм свършил с историите от миналото лято, но това няма голямо значение. Става въпрос за едно интересно място, което преди е било с ограничен достъп, а напоследък е известно основно с древното светилище Беглик Таш (или Бекликташ, не знам как е по-правилно). Там обаче, както знаех от предишните си ходения, има и други интересни неща.

Докато по-умните се излежаваха на невероятния бял плаж от южната страна на носа, по-лудите тръгнахме да пообиколим наоколо.
Кръстът на самия нос.

Някъде тук трябва да е Тюленовата пещера, която за пореден път не можах да намеря.

Брега на север от носа.



И стандартният кадър от Беглик Таш.

По-интересното обаче е нагоре към скалата Лъвската глава, профила на която се вижда от пътя между Аркутино и Приморско. Пътеката вече е маркирана и започва някъде от импровизирания паркинг за Беглик Таш, но в обратна посока.
Невероятната гледка към устиети на Ропотамо, Аркутино, Змийския остров и още по на север, която вижда човек ако знае къде да се отклони.

Камъкът, от който започват останките на стената на Калето.



Отново Беглик Таш.


Време за малко чалга - изгревът на следващия ден.


И отново време за плаж за някои, а по-любознателните продължаваме по брега на север към устието на Ропотамо.








9 коментара:

Христо Свинаров каза...

Интересни места определено :)

Lio Popov каза...

Случайно попаднах на блога ти и съм впечатлена! Желая ти успехи! И Честита Баба Марта! :)

firmi каза...

A каква е историята с кръста на края на скалите.

Евгени Йонков каза...

Не знам дали има конкретен повод за поставянето на кръста там или е обичайната - да пази хората, които са в морето.

Анонимен каза...

КАК УСПЯ ДА СНИМАШ КРЪСТА КАТО Е ВОЕННА ЗОНА

Евгени Йонков каза...

Не знам какъв е точно статута на това място в момента, още по-миналата година срещнах рибари, които идваха откъм носа и сега никой не ни направи проблем, че влизаме. Крайно време е според мен да се махнат оградите по най-красивите места на Черноморието ни.

Почивка в Свети Влас каза...

Тюленовата пещера е от северната страна на Маслен нос.

хотели в Аркутино каза...

Снимката с тази гъсеница остана в съзнанието ми, но сякаш след няколко часа от нея ще се излюпи една невероятна пеперуда.Благодаря ви за красивите снимки и моментите,които сте успели да хванете с фотоапарата,имате око,дано често споделяте.Да снимаш морето е страхотно, няма как да се получи една и съща снимка, тъй като то постоянно се движи и променя с вълничките си.Действа много спокойно на душата да чуваш как се разбива в брега или скалите вълните.Не знам дали бих минала през тези тесни скали...ще се задуша...

хотели в Аркутино каза...

Гледайки тези красиви снимки не бих предположила, че по нашето крайбрежие има подобно място с такава природа и огромни скали където сте се снимали.Вичко изглежда перфеткно и все още незастроено както става навсякъде в панелки,които скриват невероятната гледка към морето.Благодаря ви за статията и информацията ,която ни давате тук ще ми бъде от полза понеже сега планувам почивката и веднага добавям и това в списъка.

Публикуване на коментар

Коментарите ви са с dofollow линкове и без модериране от моя страна ... засега
(Ако има проблем с публикуването на коментари през Mozilla пробвайте с друг браузър)