събота, 8 януари 2011 г.

От Седемте Рилски Езера до заслон БАК

Връщането към Езерата предния ден беше с цел да ги видим и по изгрев слънце, така че деня започна с ранно ставане и изкачване до билото. За съжаление небето беше все така чисто както и по залез, но все пак направих някакви нещастни опити за снимки.




Последва отново минаване през Раздела...


...и отново Урдини езера, но този път не от най добрата позиция.


За съжаление няма как да се избегне досадната част между върховете Дамга и Мальовица, но и там има много красиви моменти.


От Мальовица нататък обаче нещата се променят коренно.



Връх Мальвица в ляво и Елениното езеро долу. Вижда се и пътеката, по която нормалните хора стигат до върха...


...ние естествено не минахме по нея а продължихме по билото през Еленин връх и Петлите.
В сянката са Петлите и връх Орловец, в средата са Двуглав и Иглата под него а в дясно долу е Рилска река и може би Кирилова поляна.


Орловец - оттук изглеждаше като отвесна скална стена - отчайваща гледка, но какво пък, ако не можем да го качим ще се върнем през Втора тераса.


От миналата година чета какви ли не страшни неща за това минаване, но докато човек не види нещата на живо обикновено нищо не е разбрал. Оставихме раниците и тръгнах да проверя как е положението. Изкачването се оказа съвсем лесно, а гледката на юг е...


За съжаление от снимката не може да се добие представа за какво става въпрос в действителност. Виждат се Злия зъб, Двуглав и Иглата.
Спуснах се почти до заслон БАК за да видя къде е трудния участък, за който бях чел, че е много рисковано да се минава без осигуровка. Естествено не го намерих, но така е когато човек не чете внимателно - чак по-късно се усетих, че е ставало въпрос за Злия зъб, а не за Орловец. След като се върнах решихме да се спуснем по една пътечка между Петлите към Втора тераса уж за по-лесно, за което малко съжалихме защото загубата на височина, която после трябва отново да се качи до заслона е по-голяма отколкото изглежда на пръв поглед.
Гледката от Втора тераса към Орловец и Петлите.


Останало беше все пак малко светло време за да проверим дали е възможно едно подсичане на Орловец, което изглеждаше изкушаващо от горе, но не ни се рискуваше. Оказа се, че е доста лесно, но ще го знаем за следващия път.
И отново залез, този път на фона на Мальовица.


Сетих се, че отражението в езерцето Бисквитката (под заслон БАК) ще изглежда добре, но беше вече малко късно.


СЛЕДВА->

<-НАЧАЛО
<-ДЕН ПЪРВИ
<-ДЕН ВТОРИ

4 коментара:

Христо Свинаров каза...

По-добра светлина за залеза сте нацелили този ден определено.

Евгени Йонков каза...

Залезът наистина беше невероятен. За съжаление останалите кадри са доста слаби, но надявам се някой ден да имам повече време да чакам добра светлина на определено място защото не става, както си мислят много хора - минаваш, щракаш и се получава.

MIrtcho каза...

Parwata ti snimka e super.
DObra composicija. Mnogo dorabra igra sas liniite.
interesen subject i background.

Tehnicheski kuza malko. AKo zakachish edin ND grad filtyr nestata stjaha da sa po razlichni.

Wapreki towa tazi snimka si ostawa snimka kojato bih iskal da imam waw mojata foto kolekcija.

Pozdrawi
Mirtcho

Евгени Йонков каза...

От кога чакам някаква критика :) Взех си Кокин държач с идеята, че е по-добрия вариант за градиентни филтри от тези на резба, нo така си останах само с поляризационния филтър на него. Все излизат някакви по-важни разходи, но ще му дойде времето. Като дойдеш ще видим на живо какви са разликите при една и съща светлина, защото все пак светлината прави добрия кадър, а като си навън малко трудно можеш да я управляваш.

Публикуване на коментар

Коментарите ви са с dofollow линкове и без модериране от моя страна ... засега
(Ако има проблем с публикуването на коментари през Mozilla пробвайте с друг браузър)